INDIGO RICHARDS: WATERING FLOWERS
WATERING FLOWERS
01.05.2021
22.05.2021

Richards er optaget af kunstneriske, tekniske eksperimenter, som indbyder til tilfældig og ukontrolleret skønhed, når materialerne ikke opfører sig, som forventet.

 

Siden portrætserien Neighbors (2019) har hun arbejdet med vandet som et ligeværdigt materiale, sidestillet med malingen. Med stærk farvefornemmelse afsøger hun farvernes pigmentering og hvordan malingen aflejrer sig i transparente lag, præget af det levende vands bevægelser over lærredet.

WATERING FLOWERS er således en undersøgelse af, hvordan malingen levendegøres, når den iblandes langt mere vand end der sædvanligvis tilføres akryl. Richards udforsker, inspireres af og frustreres over vandets vilkårlige, autonome bevægelser, som også bevæger malingen og således de facto dikterer det endelige udtryk. De er to om udformningen: kunstneren og hendes materiale.

Når maling fortyndes med vand, deler farverne sig; de tunge pigmenter bundfælder sig, mens andre flyder ovenpå og laver aflejringer. I påførelsen er tilfældighederne styrende, og under tørringsprocessen forsøger Richards så at (om)dirigere farven. Det ubesværede udtryk, som karakteriserer det endelige værk er virkeligheden slutresultatet efter utallige skitser og mislykkede forsøg.

Og nogle gange er der i det tilsyneladende mislykkede en kreativ åbning. For eksempel var det slet ikke meningen, at der skulle opstå blomster på Richards’ lærreder. Det var oprindeligt vandets hvirvlende bevægelser, som var under eksamination: hvirvlen i bækkens vand, i de opstigende dampskyer og i isens krystaller. Spiralformen som går igen fra de mindste til de største objekter i naturen – fra sneglehuset til orkanens øje.

Malerierne af vandhvirvler viste sig at ligne hver sin store blomst. Det var ikke intentionelt, og Richards modarbejdede i starten motivet, da hun fandt det fortærsket. Men blomsterne kom: “Jeg vandede mine lærreder, og frem voksede blomster.” Og motivet voksede på dets skaber. Blomsten, som pryder den fuldtudviklede plante. Kronen på værket. Den forgængelige skønhed, som stolt bærer frøene til artens overlevelse. Sart og kraftfuld.

 

INDIGO RICHARDS: WATERING FLOWERS